· 

Mart Visser; Beyond Context

Vandaag bezocht ik de tentoonstelling Beyond Context van couturier en kunstenaar Mart Visser. Kunstenaar? Ja, kunstenaar. Deze man is naast een begaafd couturier ook nog eens een kunstenaar van mooi formaat. Zijn werk wat couture (van schets tot stof), doeken en prachtige sculpturen bevat, zijn nu te zien in een overzichtstentoonstelling. In het prachtig oude bankgebouw the Artesia aan  de Herengracht in Amsterdam (alleen dit pand is al de moeite waard om te bekijken) loop je door gangen, kamers en trappen langs 25 jaar werk van deze creatieveling.

 

Zijn couture creaties hadden een niet groter contrast kunnen hebben met zijn overige werk. Ik blijf me er over verbazen dat iemand die zo'n fijn, tot in detail uitgewerkt kledingstuk kan maken,  tegelijkertijd zulk grof (structuur, materaal) maar treffend werk kan maken met een kwast, hout of enig ander materiaal wat hij onder handen krijgt. Een tentoonstelling met nogal wat contrast dus. Maar door de manier waarop tentoongesteld (ruime kamers, prachtig licht, de kleuren mooi op elkaar afgestemd), krijgt zijn grove kunst een soort van fijnheid. Het zonlicht dat door de hoge ramen naar binnen valt, werkte daar vandaag ook zeker aan mee, maar een locatie als deze wordt dan ook niet voor niets gekozen.

 

Mart Visser heeft naast sculpturen ook ontzettend veel portretten gemaakt. Veel in dezelfde stijl, maar ook portretten  die bijna geen portretten zijn, want er is bijvoorbeeld haast geen herkenbaarheid van een gezicht in sommige stukken. Het mooie hiervan is dat je als bezoeker het beeld zelf verder in je hoofd invult (want ik zou zweren dat ik David Bowies gezicht in een van de werken herkende). Mijn persoonlijke favoriet, naast de couture en alle (originele! )schetsen, stoffen en accessoires, waren de 3 sculpturen op een houten sokkel in glas (zie foto hieronder). Door weer dat prachtige licht, werd het gekleurde glas om de werken bijna magisch. Jammer dat er maar 3 werken in deze stijl waren, want daar had ik zeker wel meer van willen zien. 

Dus Meneer Visser als u dit leest; meer van uw werk in glas alstublieft, het is prachtig!

 

Beyond Context van Mart Visser kun je nog t/m 20 november bekijken in het Artesia gebouw aan de Herengracht 541-543 in Amsterdam.

Meer infomatie vind je hier.