· 

Citytrip New York


Een blog over New York, ik weet niet eens waar ik moet beginnen! Bij mijn aankomst op JFK, of bij het boeken van de reis en allerlei adressen verzamelen, om zo het leukste New York te zien? Geen idee. Ik begin gewoon bij het feit dat het niet mijn eerste keer in New York was. Toen ik een uk van 7 jaar was, ben ik er met mijn ouders geweest, maar ik kan me daar erg weinig van herinneren, alleen dat ik er mijn Troetelbeer kreeg. Weet je niet wat dat is? Zo lang geleden is dat dus. Voor mijn tweede bezoek vloog ik mijn lief achterna die daar moest zijn voor zijn werk. Alle high lights die je moet zien van New York hebben we toen gezien. Dit keer was het tijd om New York op een rustige manier te bekijken, een beetje zoals de locals dat doen.

 

Dus vloog ik eind maart weer mijn lief achterna, hij vanuit Seattle naar New York, ik vanuit Amsterdam. En daar zat ik dan, vers van het vliegveld in een taxi (overigens de enige keer dat we een taxi gebruikten, we maakten verder steeds gebruik van Uber, onderweg als een echte local op de vrijdagavond; naar een basketbal wedstrijd van de Knicks in Madison Square Garden. Een mannen bucketlist dingetje overigens, met bier, chickenwings en popcorn. Ik denk dat we gewonnen hebben, ik weet het niet meer. Ik weet alleen nog dat ik mijn beker drinken (in de maat small, maar die xl leek) niet op kreeg en mijn ogen niet meer open kon houden van de jetlag. 

 

De ochtend erna werden we wakker met stralende zon en een strak blauwe lucht. Een geluk, want op donderdag had het nog gesneeuwd en wisten we niet zeker of onze helicoptervlucht (ok, not so local) die we gepland hadden staan voor zaterdagochtend, wel door kon gaan. Maar letterlijk geen vuiltje aan de lucht dus. Een vlucht in een helicopter is wat mij betreft zowel ontzettend eng als ontzettend gaaf. Ik ben gewoon geen held in zulke dingen, was blij dat ik als afleiding mijn camera bij me had en die heb je zeker nodig, want het uitzicht is echt fantastisch. Wij vlogen een kwartier en dat is echt voldoende om alles te zien.

Blij als ik was dat ik weer met beide benen aan de grond stond, vond ik het toch heel gaaf dat we het gedaan hadden. New York op die manier zien is gewoon heel vet, ik heb er geen ander woord voor. 

 

Een ander visueel hoogtepunt is overigens het nieuwe station bij het World Trade Center, the Occulus van architect Santiago Calatrava. Misschien heb je het al eens voorbij zien komen op een foto, maar in het echt is het nog veel mooier. Voor mij, door mijn lens kijkend, is New York een groot visueel hoogtepunt en daarom wil ik je als tip meegeven; kijk om je heen, sta af en toe eens stil en ontdek. Ontdek de prachtige muurschilderingen in Little Italy, de grote verscheidenheid aan mensen die er lopen, de watertorentjes en de daktuintjes op de daken en de prachtig betegelde muren in de metrostations. 

little italy



Tegen lunchtijd waren we in Little Italy beland. Geen verkeerde plek om te zijn rond lunch, want hier kun je bijna overal heerlijk eten. En hoe graag ik ook de winkeltjes en restaurantjes uit mijn Petite Passport boekje wilde bezoeken, soms kom je zelf al de leukste plekken tegen en zo ook dit keer. Dante werd het voor de lunch. Een heerlijk oud Italiaans tentje op de hoek van Mulberry Street en Grand Street. Oud genoeg om dat fijne sfeertje te hebben en gemoderniseerd genoeg om toch hip te zijn. 

Simpele, maar heerlijke Italiaanse gerechten, op een plek waar de New Yorkers zelf ook graag komen voor lunch en diner en op zaterdagmiddag aan de bar borrelen met vrienden.

 

Hoek Mulberry Street en Grand Street in Little Italy.

Na de lunch via Soho en Greenwich Village en allerlei geweldige winkeltjes en pandjes de metro genomen en even langs Central Park gegaan. Hetblijft een waanzinnig park, al was het op deze zonovergoten zaterdagmiddag wel extra druk. Altijd een toeristen trekpleister met zijn opgedofte paard en wagens en fietsverhuurders, maar toch is het er fijn en moet ik de paarden altijd even een aai geven, een paarden meisje ben je namelijk levenslang.


williamsburg

Voor ik naar New York ging had ik al van alle kanten adressen gekregen waar ik zeker langs moest gaan, maar in de praktijk werkt het toch altijd anders. Er is gewoon niet genoeg tijd om alles te bezoeken en een koffer raakt al snel vol, helaas. Maar in het boekje van Petite Passport vonden we restaurant Leuca in Williamsburg wat ik je zeker wil aanraden. Williamsburg is sowieso heel erg in opkomst, dus overal vind je leuke tentjes en is het gezellig druk, maar Leuca is qua sfeer en inrichting zo anders dan andere Amerikaanse restaurants, dat het echt een bezoek waard is. Het is het restaurant van het William Vale Hotel en het eten is Italiaans, zonder dat je alleen maar pasta en pizza kunt bestellen. 

 

Leuca, William Vale Hotel, 111 North 12th Street. www.leuca.com


tribeca

Voor de zondag hadden we een dag fietsen gepland staan. Klinkt saai, maar was het zeker niet! Ik vind het zelfs een van de leukste manieren om een stad te verkennen. Maar eerst moest er ontbeten worden. Dat deden we bij Baked in de wijk Tribeca, een soort van all american diner met een europese uitstraling en de meest heerlijke verse producten. New Yorkers komen hier binnen wandelen na hun rondje hardlopen en schuiven aan voor ontbijt met allerlei verse juices en goede koffie (heel belangrijk!).

 

Baked, Tribeca, 279 Church Street. (metro, A, C, E, J, Z, N, Q, R en W, halte Canal Street).

dumbo, brooklyn

En toen op de fiets. We begonnen downtown en van daar uit over de Brooklyn Bridge naar Dumbo, de hippe wijk onder aan de brug. Ontzettend fotogeniek met de enorme caroussel die er staat, het uitzicht op de skyline van Manhattan, de oude pakhuizen en de prachtige blauwe Manhattan Bridge. In Dumbo vind je tal van leuke eetzaakjes, winkeltjes en koffiezaakjes. Wij dronken opwarm thee bij Sweetgreen, niet de meest gezellige zaak wat mij betreft, maar als je houdt van groen en biologisch, moet je zeker hier zijn (Sweetgreen, 50 Washington Street, Dumbo).


Een shop waar je zeker even moet gaan kijken in de wijk Dumbo, is de Front General Store. Een echte vintage shop met kleding en accessoires, geweldig ingericht.

 

Front General Store, 143 Front Street, Dumbo, Brooklyn

 

Wij lunchten overigens bij Almar in Dumbo. Ik heb er geen foto van gemaakt (vergeten) maar het is zeker een aanrader voor een lekkere lunch. Een gezellige no-nonsense sfeer met heerlijke sandwiches en salades.

 

Almar, 111th Front Street, Dumbo, Brooklyn.

williamsburg

Na de lunch was het tijd om door te fietsen naar Williamsburg en daar de leuke buurtjes te gaan verkennen. Fietsen in New York lijkt eng, maar ze hebben fietspaden, ook al zijn die soms midden op de weg, en als je zelf ook goed oplet en duidelijk aangeeft wat je van plan bent (qua richting etc) dan is het heel goed te doen en je ziet zoveel meer van een stad! Via de joodse wijk van Brooklyn kom je aan in Williamsburg en het lijkt daar door de laagbouw alsof je niet in New York bent. Het doet een beetje Notting Hill aan door de huizen en de gezellige sfeer op straat. Overal waar je kijkt zie je wel een leuk koffietentje, restaurantje of winkeltje. Ik viel als een blok voor de plantenwinkel Sprout Home (ze noemen het zelf een tuincentrum, maar zo zou ik het niet willen noemen). En ook al kon ik natuurlijk geen plant mee naar huis nemen, ik moest even naar binnen (en ik weet gelijk waar de Wildernis Amsterdam zijn gele muur aan te danken heeft. Of andersom natuurlijk.)

 

Sprout Home (Garden), 59 Grand Street, Williamsburg.


Voor de servies en woonaccessoires liefhebbers onder ons; schuin tegenover Sprout Home zit haar kleine zusje, voor het gemak ook Sprout Home (Kitchen & Table )genaamd. Minder planten, meer al het andere leuke, inclusief een tuin om verliefd op te worden.

 

Sprout Home (Kitchen & Table), 44 Grand Street, Williamsburg.

 

 


Black Brick voor koffie. Als het er stampensvol is, weet je dat het goed is en dat was het. 

 

Black Brick, 300 Bedford Avenue, Williamsburg

Maman voor koffie en lunch.

Gaaf ingericht, heel on amerikaans.

 

Maman, 80 Kent street , 

Williamsburg

 

Maman vind je ook in Soho, Meatpacking en Tribeca


Na ons rondje door Williamsburg stuitten we nog op een verborgen Supreme store. Geeft niks als je niet weet wat dat precies is, het zou normaal geen merk zijn waar ik voor zou stoppen, maar met een puberzoon in huis die alle hippe merken weet en ons gevraagd had daar langs te gaan, konden we moeilijk doorrijden. De dag ervoor stonden we namelijk al voor de Supreme store in Soho, maar schoten toen spontaan in de lach toen de bewaker (!) ons wees op de rij voor de deur, en vertelde dat er nog eens 2 rijen stonden op de volgende hoek van de straat. Totale wachttijd; 1,5 uur. Zonde van de tijd, dus dat hebben we niet gedaan, maar deze in Williamsburg konden we niet voorbij fietsen, want wel een bewaker voor de deur, maar nergens een rij. Mocht je dus op zoek zijn in New York naar de Supreme store, ga naar Williamsburg! 

Via de Williamsburg Bridge weer terug naar Manhattan gefietst en daar de fietsen afgegeven bij het verhuurbedrijf. Wij huurden trouwens mountainbikes met versnellingen, wel zo fijn als je twee keer een enorme brug over moet. Huur geen fietsen van de stad New York zelf (grijs met knalblauw) die zijn meer voor de locals die snel even van plek naar plek moeten en niet om een dag te huren, je moet deze fietsen namelijk ieder half uur inchecken. Niet echt fijn als je een dag op stap bent.

downtown

We hadden ons voorgenomen om alleen maar bij nieuwe zaakjes te gaan eten die we nog niet kenden, enige uitzondering daarop was eten bij Nobu. Nobu hoort voor ons gewoon bij New York en als je de kans hebt er te eten moet je het echt doen, zulk heerlijk Japans eten kom je niet vaak tegen. Er zit een Nobu op 57th Street en één op Broadway.

 

Nobu, 40 West 57th Avenue

 

Nobu, 195 Broadway

Maandagochtend gingen we al vroeg op pad, want het was onze laatste dag en ook al vlogen we pas laat terug naar Nederland, we hadden best wat dingen waar we nog langs  wilden gaan. Zo wilde ik graag de gondel die naar Roosevelt Island gaat eens in het echt zien en de Flat Iron, dat prachtige oude platte gebouw in de vorm van een strijkijzer.


meatpacking & central park

Meatpacking was in onze beleving heel leuk en dat zal het vast nog steeds zijn, maar er werd echt overal aan de weg gewerkt, panden werden gesloopt of verbouwd en we zagen even niet in Meatpacking wat we er de vorige keer wel in zagen. Ontbijten deden we daar wel in de Foodmarket, heerlijk amerikaans ontbijt zoals een amerikaans ontbijt hoort te zijn. Waar we nu niet aan toegekomen zijn, maar wat wel op het lijstje staat voor de volgende keer; The Highline. Een oude spoorbaan die omgetoverd is tot wandelpark, zo zie je New York eens op een andere manier.

 

Voor vandaag stonden Central Park en het Guggenheim Museum op de planning (het Guggenheim vind je rechts aan het Central Park, op 5th Avenue) maar omdat het zulk mooi weer is, skipten we (met pijn in mijn hart) het Guggenheim en besloten we Central Park rond te lopen en gewoon overal neer te ploffen waar we zin in hadden. Natuurlijk komen we langs het prachtige Guggenheim en het Met Museum waar iedereen op de trappen in de zon zit, maar we blijven buiten, de musea bewaren we voor de volgende keer. In plaats daarvan drinken we koffie bij de Central Park Zoo in de volle zon en lopen daarna op ons gemak het park rond. Omdat het maandag is, is het veel minder druk dan in het weekend en ook met de toeristen valt het ontzettend mee.


Eén van de dingen die ik zo mooi vind aan Central Park zijn de bankjes. Op die bankjes zitten namelijk metalen plaatjes met een inscriptie, vaak ter nagedachtenis aan een overleden persoon die graag in het park kwam, gekocht door de nabestaanden om zo een fijne plek te hebben om diegene te herdenken. Zo mooi en romantisch!


home (geen hippe wijk, gewoon naar huis)

Na Central Park lunchen we nog snel de lekkerste Tuna Sandwich ever bij Joe & the Juice aan Bryant Park, maar dan moeten we toch echt naar het hotel om richting JFK airport te gaan. Altijd weer lastig, want New York laat je niet gemakkelijk gaan, zoveel energie, zoveel te zien, zoveel nog niet gezien. Gelukkig geeft ze ons vanuit het vliegtuig de kans om nog één laatste foto te maken, en dat wordt een mooie. Maar dan begint toch echt de terugreis. Terug naar Rotterdam.

(Wij sliepen overigens in het Ravel Hotel op Queensborough Plaza in Queens. Naast de Queensborough Bridge, wat dit waanzinnige uitzicht gaf. Het hotel heeft als service een shuttlebus die je ieder half uur gratis naar het dichtstbijzijnde metrostation brengt (10 min. lopen). Ontbijten in het hotel was mogelijk, maar wij hebben in de stad ontbeten, veel te veel leuke tentjes.)

bye!