· 

Eindelijk een openhaard

Het is de maand van verlanglijstjes en wensen, maar wat wij in ons nieuwe huis graag wilden, stond al een behoorlijke tijd bovenaan onze verlanglijst; namelijk een openhaard. 

Dé sfeermaker in huis door de gezelligheid die een openhaard nu eenmaal onmiskenbaar met zich meebrengt.

In ons vorige huis hebben we lang over het plaatsen van een openhaard getwijfeld, maar eigenlijk nooit gedaan, want er was altijd wel iets wat ons tegenhield. Was het niet de plek waar hij moest komen, dan was het wel de in onze ogen toen, enorme rommel die het plaatsen met zich mee zou brengen.

Dus toen wij begin dit voorjaar besloten te verhuizen naar een nieuw huis, stond er voor ons één ding vast; er moest en zou een openhaard komen. De plek in het huis was er helemaal naar, ook al was er nog geen rookkanaal aangelegd. Maar aangezien we behoorlijk wat gingen verbouwen, konden de werkzaamheden van het plaatsen van een openhaard er prima bij.

 

Maar waar begin je met het uitzoeken van een openhaard, want het aanbod is behoorlijk groot.

Wat voor sfeer wil je in je huis creëren en wat voor haard past daarbij? Wil je een gashaard, een elektrische haard, een houtkachel of een hout gestookte openhaard? Voor alles is iets te zeggen, maar voor ons stond in ieder geval vast dat we een hout gestookte openhaard wilden met een moderne uitstraling.

Ook al weet je wat voor openhaard je ongeveer wilt, dan nog is de keuze behoorlijk groot. In onze zoektocht naar de perfecte haard, kwamen wij uit bij Daniëls Openhaarden. Zij zijn al sinds 1980 een begrip in Rotterdam, dus onze keuze was snel gemaakt. En als je niet op zoek bent naar een haard, heb je geen idee van hoe een openhaarden showroom er uit zou moeten zien. Tenminste wij niet. Wij verwachtten een showroom binnen te lopen met allerlei verschillende haarden naast elkaar, maar bij Daniëls stap je bij ieder soort haard weer in een nieuwe setting, waardoor je de sfeer van het soort haard en de mogelijkheden heel goed beleeft. Dat, en het uitgebreide advies wat wij kregen, maakt het uitkiezen van een haard voor ons een stuk makkelijker en al snel vonden wij de openhaard van ons verlanglijstje; strak, modern en met glasplaat, helemaal zoals wij hem bedacht hadden. 

Maar dan staat hij natuurlijk niet gelijk in huis, daar komt een gespecialiseerd team van Daniëls voor langs en regelt alles. En de enorme rommel die wij altijd in gedachten hadden? Misschien kwam het door de andere verbouwingen in het huis die ook aan de gang waren, maar het was zoveel minder dan wij ooit bedacht hadden. Er moest door 3 verdiepingen geboord worden om het rookkanaal aan te leggen, de schouw moest gebouwd worden, maar met drie dagen stond de haard er, was alles afgewerkt en kon manlief eindelijk zijn fikkie steken!

 

En dan is het nu de tijd van de gezellige donkere dagen rond kerst en gaan de kaarsjes aan, net als in ons vorige huis. Maar nu steken we ook de openhaard er bij aan (dat doen we eigenlijk al sinds we hier naar toe verhuisd zijn in oktober) en kunnen we ons al bijna niet meer voorstellen dat we ooit géén openhaard hadden. Wat een sfeermaker in huis, helemaal met de kerstdagen.

En eindelijk, eindelijk heb ik dan ook mijn ultieme kerst styling momentje; een kerstkrans voor de schouw. Laat de kerstdagen maar komen!